12 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyoruz!

Pandeminin nitelikli ara eleman sıkıntısını daha da arttırdığını belirten İzmirli iş insanı Ayhan Kindik, 'İşsizlik 4 milyonu aşmışken 12 bin lira maaş ile çalıştırılacak siensi ve torna ustası bulunmadığına şahit oluyoruz. Çıraklık eğitimi evde verilemez, bir an önce mesleki eğitime önem verilerek üreticilerin, imalatçıların 'eleman bulamama' sıkıntısı çözülmeli' dedi.

//Nihal Işık

Pandemiyle birlikte nitelikli ara eleman sıkıntısının daha da büyüdüğüne dikkat çeken İzmirli iş insanı Ayhan Kindik, üretimin devamlılığı ve verimliliği için meslek liselerinin önemine vurgu yaptı. Kendisi de imalat sektöründe faaliyet gösteren İzmirli iş insanı Kindik, 12 bin lira maaşla çalıştıracak nitelikli eleman bulunamadığına şahit oldukları gerçeğini paylaşarak, iş yerlerinin kapanmasına bile neden olan adeta memleket meselesi haline gelen sorunun mesleki eğitime verilecek önem ile aşılacağını belirtti. Kindik, “İşsiz sayımız 4 milyonun üzerinde. Tüm sanayi kesimlerinde 1,5 milyon ara elemana ihtiyaç var. Ama maalesef zaten kanayan yaramız olan mesleki eğitim pandemiyle birlikte daha büyük yaralar aldı. Şu anda mesleki eğitim alan çocuklarımızın pratik yapmadan uygulamalı eğitimden uzak tutulması çıraklığı baltalıyor. Sonuçta fabrikalar, imalathaneler açıkken buralarda pratik yaparak, makinaları kullanarak, usta çırak ilişkisini yaşayarak çıraklık eğitimini tamamlaması gereken kardeşlerimiz uygulamalı eğitimden uzak tutulmamalıydı. Çıraklık eğitimi evde verilemez! Mesleki eğitim alan kardeşlerimiz için sadece makina üzerinden pratik yapacakları ortamın sunulması, eğitim sisteminin uygulamaya açılması gerekiyor. Aksi takdirde memleket meselesi haline gelen nitelikli ara eleman sıkıntısı birçok sektörü bitirme noktasına getirecek” ifadelerini kullandı.

‘MESLEKİ EĞİTİMİN AVANTAJI ÇOK’

Ailelere de çağrıda bulunan iş insanı Ayhan Kindik, okul seçiminde çocuklarının erken yaşta meslek edinmesi, hemen iş bulması, okurken sigortalarının başlaması, kamu kurum ve kuruluşlarında da öncelikli işe yerleştirilme gibi pek çok avantajı sunan meslek liselerini de değerlendirmelerini istedi.  Kindik şunları söyledi: “Meslek Liseleri; Endüstri Meslek Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Havacılık Lisesi ve Kız Meslek Lisesi gibi ve bu liselerde öğrencilerin tercih edebilecekleri birçok bölüm bulunuyor. Meslek liselerinde gördükleri eğitim ve öğretim programları sayesinde belli bir alanda uzmanlaşan öğrenciler normal liseleri bitiren öğrencilere oranla daha çabuk iş buluyor. Öğrenciler ayrıca eğitimlerini sürdürürken sosyal güvence kapsamında erkenden sigorta başlangıçları yapılıyor. Meslek liselerinde, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı olmak üzere iki ayrı programa yer veriliyor. Anadolu meslek programları, sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak adına çalışmalarını sürdürürken, Anadolu teknik programları ise mesleki eğitimin yanında yüksek öğrenime geçiş yapmak isteyen öğrencilere yönelik eğitim veriyor. Öğrenciler seçtikleri bölümlerle ilgili tecrübe kazanabilecekleri staj imkanları sayesinde hem mesleki açıdan donanımlı bireyler olarak mezun oluyor hem de staj yaptıkları dönem boyunca aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları personel alımı yapacakları zaman meslek lisesi mezunlarına yetkinlikleri doğrultusunda öncelik verebiliyor.”