Açılış tarihi belli oldu

Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılında yıpranması ve kullanılmasında sakınca bulunması nedeniyle kapattığı Balçova Teleferik Tesisleri yenileme çalışmalarını tamamladı. İzmirlileri bu hafta sonu kapılarını açacak teleferik biniş fiyatı kişi başına 6 TL olacak.

İzmirlilerin 1974 yılından 2007 yılına kadar en çok ilgi göstertiği günübirlik dinlenme alanlarından biri olan, kentin en güzel manzaralı mekanlarının başında gelen Balçova Teleferik tesisleri sekiz yıl aradan bu hafta sonu hizmete girecek. Büyükşehir Belediyesi bu hafta içinde 30 Temmuz Perşembe günü teleferik tesislerini basına ve kamuoyuna tanıtacak. Cuma gününden itibaren ise tesis İzmirlilere kapılarını açacak. Teleferik biniş ücreti 6 TL olacak. 

Teleferik tesisleri 41 yıl önce 1974'de yapıldı. İzmililere yıllarca hizmet eden tesisler Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nce hazırlanan yıpranma tespiti ve kullanılmasında sakınca olduğu yönündeki rapor üzerine tesisler 2007 yılı Kasım ayında kapatıldı. Önce iyileştirme çalışması yapılmasına karar verildi. Ancak, 1974 yılında yapılan teleferik tesislerinin malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmaması, AB uyumlu yeni standartların Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında kabul edilmesi üzerine onarımdan vazgeçildi. Yeni bir teleferik yapılmasına kara verildi. Yeni standarlara uygun proje hazırlığı sonunda 2011 yılından itibaren ihaleye çıkılmaya başlandı. Ancak, ilk iki ihale çeşitli sorunlar nedeniyle iptal edildi. Üçüncü ihale ise Kamu İhale Kurumu'na yapılanl itirazlar ve dava süreçleri nedeniyle uzun süre sonuçlanamadı. Sonunda İhaleyi kazanan STM Teleferik Sistemleri Firması'na Nisan 2013'de yer teslimi yapıldı. Firma bu süreçte ekonomik sıkıntılar yaşadı. Buna karşın yapımı sürdürdü. Üç kez süre uzatımı aldı. İnşaat sürerken tesisin yeraldığı Dede Dağı'nda yeralan binaların tadilat, çevre düzenlemesi de yapıldı. 

Yeniden kurulan Teleferik tesisleri güvenlik testleri Mayıs ve Haziran aylarında yapıldı. Uluslararası bağımsız sertifikasyon kuruşu da testleri bitirdikten sonra sertifikayı verdi. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de tesislerde gerekli incelemiyi yaptı ve onayladı. Büyükşehir Belediyesi tüm onayları almasını ardından bu hafta sonu teleferiği hizmete açmaya karar verdi. Tesisler önce perşembe günü basına tanıtılacak. Hafta sonu ise hizmete açılacak. Teleferikle yolculuk için alınacak bedel kişi başına 6 TL olacak. 

Körfez - Balçova Barajı gölü çevresindeki çam ormanıyla İzmirlilerin büyük ilgi göstermesi beklenen tesisin AB standalarına uygun taşıyıcı sistemindeki 20 kabin de gökkuşağı renklerinde yapıldı. Sekizer kişilik kabinlerde saatte 1200 yolcu taşınabilecek. Yolculuk süresi 2 dakika 42 saniye süren tesis 12 milyon TL'ye maloldu. Dede Dağı'ndeki mesire yeri düzenlemesi de tamamlandı. Teleferikle Dede Dağı'na çıkacak İzmirliler için seyir terasları oluşturuldu. Bankların yeraldığı seyir teraslarına ayrıca İzmir ve Körfez'in izlenebeleceği dürbünler yerleştiridi. Mesire alanında Büyükşehir Belediyesi şirketi Grand Plaza'nın farklı işlevde mekanları hizmet verecek. Gözleme-mantı evi, sandviç, tost, tatlı, unlu mamüller, sıcak ve soğuk içeceklerın satılacağı mekanlar ve kır kahvesi açılacak. Izgara çeşitlerinin satıldığı lokantanın da açılacağı tesiste bir de Et evi kurulacak. Et Evi'nde İzmirlilere mangal için et satışı yapılacak. Tesis tuğla mangallı oturma gruplarıyla hizmet verecek. Teleferik Tesisi içindeki ihtiyaçların karşılanması için de market açılacak. Dışarıdan malzeme getirilmeyecek.