'AKP saldırının önünü açmıştır'

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 30'u aşkın kişinin yaşamını yitirdiği katliam sonrası Suruç'ta incelemelerde bulundu; "AKP bu saldırının açıkça önünü açmıştır" dedi.

Kürkçü, saldırının Kobanê dayanışmasını yıkma amacı taşıdığını belirterek, 'Suruç’u bir insansız bölge yerine getirmek ve Kobanê  dayanışmasına kalkışacak olanların ölümlerden ölüm beğenmelerine dair bir mesaj verilmeye çalışıldığını' vurguladı.

Bu saldırının AKP ‘nin oluşturduğu iklim içerisinde gerçekleştiğinin altını çizen Kürkçü, "Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sistematik olarak HDP’yi, Kobanê dayanışmasını hedef göstermesi ve partimizle bağlantılı olan kişi ve kurumları 'terörizmle' yaftalaması,  yine yandaş medyanın tüm kalemşorlerinin HDP’yi bir saldırı noktası olarak görmesi Kobanê dayanışmasının hedef alınmasını kolaylaştırdı. Daha da önemlisi bölgede IŞİD’in  kol gezdiği, savaşmak için militan topladıkları konusunda yapılan tüm uyarılarımızın da sonuçsuz kaldığını biliyoruz. O nedenle AKP bu saldırının açıkça önünü açmıştır” dedi.

Büyük bir güvenlik zafiyeti var

Büyük bir güvenlik zafiyetinin yaşadığını kaydeden  Kürkçü, katliamdan sağ kurtulan gençlerin de  özellikle  bu nokta üzerinde durdurduğunu   vurguladı.  Gençlerin İstanbul’dan ve başka şehirlerden çıkıp  Suruç’a varana kadar çok sıkı bir güvenlik denetimine  tabi tutulduğuna işaret eden  Kürkçü, "Suruç’tan içeriye girerken araçları  durdurulup, tüm eşyalarının teker teker arandığını , hatta Amara Kültür Merkezine girerken dahi arama yapan güvenlik güçleri nasıl olur da 30 kişiyi havaya uçuracak bir patlayıcı taşıyan  bir kişi veya kişilerinden habersiz olur... Her basın açıklamasında yer alan sivil polislerin o esnada orada olmaması çok düşündürücü. Bu durum iki noktaya  işaret ediyor;  ya bir güvenlik açığı var ya da güvenlik saldırganla işbirliği halinde" diye konuştu

DAVUTOĞLU'NA CEVAP

Bu tarz saldırılarla "kaos var" gerekçesine sığınarak erken seçimin yolunun açılmaya çalışıldığına  dikkat çeken Kürkçü, ancak hükümetin de sallandığını, Başbakan Ahmet Davutoğlu renk vermese de, AKP’nin son derece zor durumda olduğunu, halkın güvenini azaldığını söyledi. Davutoğlu’nun HDP’ye dönük sarf ettiği, 'Saldırıyı ranta dönüştürmesinler' söylemine de cevap veren Kürkçü, şunları ifade etti: "Davutoğlu kendi hükümetinin aleyhinde kitlede yarattığı güvensizliğin, halkın duyduğu öfkenin ve bunun karşılığında mağdurlara yönelen sempatiden ve dolayısıyla  mağdurların doğrudan adresi olan HDP’nin bu siyasi süreçte inisiyatif kazanmasından duyduğu rahatsızlığı olduğunu anlatmak istiyor. Ranta dönüştürmekle neyi kastettiği, insanların dayanışma içinde olması, birbirlerine kenetlenmesi, cenazeleri  beraber kaldırması  ve gerçeklerin üzerine gitmesi midir?  Bu söylem açıkça taşındıkları zihniyeti de ortaya çıkartıyor.  Rant ve kar dışında kavramlar dışında konuşamayan AKP demek ki attığı her adımı rant uğruna atıyor. Bu da bulunduğumuz durumu açıklıyor."

İSTANBUL - ZEYNEP KURAY/ ANF