Arkeolojik kazı mı, hafriyat çalışması mı?

Kentsel sit alanları, arkeolojik sit alanları, kentsel arkeolojik sit alanları ve doğal sit alanları ile koruma altında olan Foça’da, vatandaşlar evlerine çivi dahi çakamaz iken, Phokaia Antik Kenti’ni çevreleyen surların merkezinde bulunan Beşkapılar Kalesi’ne kamyon ve kepçelerle girilerek birçok tarihi buluntunun tahrip edilmesi tepkilere neden oldu.

Sosyal medya üzerinden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslenen Foçalı vatandaşlar, “Sayın Ersoy, Foça’ya sahip çıkın!” çağrısında bulundu.



Sit alanına kepçe ile girmenin akıllara ziyan bir davranış olduğunu söyleyen Foçalı vatandaşlar, kazı alanlarında yapılacak çalışmaların son derece dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini savunuyor.

Beşkapılar Kalesi’nin UNESCO adayını hatırlatan Gazeteci Servet Vural, konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) bildirdiğini açıkladı. Yetkili ve ilgili makamları göreve davet eden Vural, şikayetini doğrulayan fotoğrafları da kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Vural, paylaşımına şu notu düştü: “Şu anda kepçe UNESCO aday adayı kalenin dibinde çalışıyor! Bu nasıl çevreciliktir, korumacılıktır?”