Bakanlıktan su tasarrufuna yönelik önemli adım! Musluğa 6 litre ayarı

Musluktan dakikada en fazla 6 litre su akacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yeni düzenlemesiyle musluklardan artık dakikada en fazla 6 litre su akacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yapacağı değişiklikle binalarda lavabo musluk debileri sınırlanacak, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye' temalı istişare toplantısının sonuç bildirgesinde yer alan 'İklim dostu yeşil binaların yapımına öncelik verilmesi ve bu kapsamda teşviklerin artırılması' başlıklı madde kapsamında yapılacakları duyurdu. Düzenlemede özellikle su tasarrufuna ilişkin alınacak tedbirler dikkati çekiyor. Düzenlemeyle binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesi amacıyla, sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debileri dakikada 6 litre, duşlarda ise 8 litreyle sınırlandırılacak.

SICAK SU HAZIR OLACAK

Kullanılacak armatürlerin de buna uygun olarak mahal listesinde yer alması sağlanacak. Merkezi sıcak su sistemli binalarda sıcak su re-sirkülasyon pompası zorunluluğu getirilecek. Böylece musluklarda daima sıcak suyun hazır olması sağlanarak tasarruf elde edilecek. Peyzaj projelerinde parsel bahçelerinin düzenlenmesinde de su tasarrufu dikkate alınacak. Düzenlemelerde bitki seçimi, iklime uygun yapılacak. Sulamada ise damla sulama yöntemi kullanılacak. Öncelikle depolama sistemindeki yağmur suyunun kullanılması zorunlu olacak.