Bu böyle gitmez!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yabancı ülkelerle iletişiminin Bakanlık iznine bağlanmasına tepki göstererek, 'Ancak az kaldı. Bu böyle gitmez!' dedi.

// Nihal IŞIK

Yasaklar ülkesi haline gelen Türkiye’de her geçen gün bu yasaklara, kısıtlamalara yenisi ekleniyor. Bu kez kamusal alana da yansıdı. İstanbul Valiliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesine ‘Telefon görüşmesi dahil, yabancı ülke temsilcileriyle yapılacak görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı’nın iznine bağlanmasını” öngören yazı geldi. Tepkiler çığ gibi büyürken İzmir’de basın mensuplarıyla bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yerel yönetimlere güvensizliğin nedenini sordu.

BU GÜVENSİZLİK NİYE?

Başkan Soyer, “Biz devlet memuruyuz. Emir demiri kesiyor. Ancak bu yasak anlaşılır bir şey değil. Şehir diplomasisi diye bir şey var. Şehirlerin birbirleri ile kurdukları ilişkiler var. Siz tüm bunları merkezi hükümet üzerinden sürdüremezsiniz. Bugüne kadar on yıllarıdır sürdürülen şeyi neden yok ediyorsunuz? Kendi yerel yönetimine bu kadar güvensizlik olabilir mi? Biz bu devletin memuruyuz. Bir şehrin büyükelçisi geldi nasıl bir iş birliği yapabiliriz, ticareti nasıl büyütebiliriz diye konuştuk. Bir bürokrat izin vermezse bunun üzerine konuşamayacak mıyız? Ancak az kaldı. Bu böyle gitmez” diyerek tepkilerini dile getirdi.