Bu zafer hepimizin!

İzmir Aliağa'ya getirilmesi planlanan Brezilya donanmasına ait asbest yüklü 'ölüm gemisi' Nae Sao Paulo, kitlesel tepkilerin sonucu Bakanlığa geri adım attırdı. Bakan, geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. 'Geldikleri gibi giderler' diyen İzmirliler, 30 Ağustos ile birlikte çifte zafer kutluyor.

Brezilya donanmasına ait savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun söküm için İzmir Aliağa’ya doğru yola çıkması kentte geniş kesimleri harekete geçirmiş, kitlesel tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan asbest yüklü gemi için verilen iznin iptal edildiğini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum duyurdu. 

Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Gemiyle ilgili Brezilya Federal Bölge Mahkemesinin ihtiyati tedbir kararı alması üzerine, verdiğimiz şartlı onayın yerine getirilmesi amacıyla 9 Ağustos 2022 tarihli yazımızla Brezilya Yetkili Otoritesi IBAMA'ya ve Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. firmasına mahkeme kararlarının ve geminin ülkemize gelmeden önce yeniden hazırlanmış Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik.  

Gelinen noktada, uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ve Bakanlığımız denetim ekipleri gözetiminde notifikasyon şartında yer almasına rağmen ikinci bir denetim sürecinin işletilmemesi; tekrar istenen asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerlerin gemi planı üzerinde gösterilerek ve numune alınan noktaların fotoğraflanarak hazırlanması gereken 'Tehlikeli Madde Envanter Raporunun' Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle 'NAE Sao Paulo' isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesine karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyecektir."

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere; STK'lar, çevreci dernekler, mesleki ve akademik odalar ve tüm İzmir ‘Geldikleri gibi giderler’ diyerek geminin geri gönderilmesi için eylemler ve söylemlerde bulunmuş, davalar açılmıştı. Örgütsel tepkinin sonucunda ‘zafer’ İzmirlilerin oldu! 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın arifesinde kazanılan ikinci zafer de kentte büyük sevinçle karşılandı.

Soyer: İzmir dünyanın çöplüğü değildir demiştik!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Soyer, "Bugün İzmir’in çifte bayramı kutlu olsun. Büyük Taarruz'un 100. Yılı ve Ölüm Gemisi'nin geri gönderilişi, bugün 26 Ağustos’ta gerçekleşti. Zehir yüklü, asbestli gemi NAE Sao Paulo'nun Aliağa’ya gelişine itiraz etmiş, İzmir dünyanın çöplüğü değildir, olmayacak demiştik. Kamuoyu oluşturmamıza destek olan tüm paydaşlarımıza, tepkilerini kararlılıkla veren, tek yürek olup bizi yalnız bırakmayan tüm vatandaşlarımıza ve kararı alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Olayı başından bu yana takip eden Cumhuriyet Halk Partili İzmir milletvekilleri de sevinçli haberi sosyal medya hesaplarından duyurdu, açıklamalarda örgütsel mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

Nae Sao Paulo izmir aliağa gemi asbest