Evlenecek çiftlerin arasına 'ekonomi' girdi

Yeni evlenecek çiftlerin düğünleri korona virüs engeline takıldı. Salgın riskinden çok evlenecek çiftlerin ekonomik çöküntü nedeniyle düğün yapamadığına dikkat çeken Keyfpark Kır Düğün Salonları İşletmecisi İsmail Duru, Alışveriş merkezlerinin açıldığı normalleşme sürecinde düğün salonlarının açılmaması, kır düğünlerine bile izin verilmemesi bizleri sıkıntıya sokuyor. Düğünler iptal ediliyor ya da erteleniyor bunun da asıl nedeni düğün yapacak paranın kalmaması' dedi.

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi düğünler bu yıl küresel salgına takıldı. Pek çok sektörde olduğu gibi düğün salonu işletmecileri de kan ağlıyor ve ekonominin canlanması için düğünlerin bir an önce başlamasını talep ediyor. İzmir’in düğün mekanları olarak bilinen İnciraltı’nda yıllardır Keyfpark Kır Düğün Salonu’nu işleten İsmail Duru da pandemi nedeniyle bu yıl Keyfpark’ta keyiflerin biraz kaçık olduğunu belirtti. Korona virüsten korunmanın yanında insanların ekonomik olarak yıpratan bu dönemden sonra düğün yapacak güçlerinin kalmadığı gerçeğini de paylaşan Duru, “Toplu bir olay olan düğünler salgın tehlikesi olarak görülüyor ancak AVM’lerin düğünlerden daha tehlikeli olduğunu uzmanlar açıklıyor. Düğünlerin ertelenmesi ya da iptalindeki asıl neden ailelerin ya da yeni evlenecek çiftlerin ekonomisinin çökmüş olması ya da insanların gelecek kaygısı” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR ÖNÜNÜ GÖREMİYOR, VAZGEÇİYOR

İğneden ipliğe her sektöre hareketlilik sağlayan düğün sektörünün normalleşme sürecinin içene mutlaka dahil edilmesi gerektiğine vurgu yapan Duru, “Düğün sektörü beyaz eşya, mobilya, giyim, çiçek, gıda, kuyumculuk ve inşaat sektörünü hareketlendiren önemli bir sektör ve süreç herkesi olumsuz etkiliyor. Yaz aylarında iş yapıyoruz ama Mayıs ve Haziran geçti geriye 2 ay gibi bir süre kaldı. Her gün de düğün yok tabi. Yani büyük bir ekonomik kaybımız var. Kiralar, masraflar devam ediyor ama iş yapamıyoruz. Ertelenen düğünlerin de garantisi yok, kimse önünü göremediği için ertelenenler de vazgeçebilir her an. 25 yıldır bu sektördeyiz ve her yıl Şubat ayında randevularımız neredeyse dolardı, bu yıl öyle olmadı. Daha spontane ve her an sözleşmelerden vazgeçilmeye, kaparoların geri ödenmesine yönelik bir sistem işliyor bu yıl” açıklamalarını yaptı.

TÜM MASRAFLARIMIZ DEVAM EDİYOR AMA İŞ YOK!

Ertelenen düğünlerin gelecek yılın düğün sezonunu yoğunlaştıracağını söyleyen İsmail Duru, ekonomik sıkıntıların evlenecek çiftlerin arasına girdiği yorumunu da yaptı. Türkiye ekonomisini derinden sarsan pandemi sürecinin evlenecek çiftlerin yapacağı düğün masraflarından da kaçınmasına neden olduğunu ifade eden Duru, “Evlenecek çiftler hem salgın riskinden hem de pandemiden kaynaklı ekonomik sıkıntıları sebebiyle düğünlerini bir yıl sonraya erteledi. İnsanların önünü göremediği ve ekonomik olarak gerilediği bir süreç yaşıyoruz. Avrupa ülkelerini de pandemi vurdu ama hiçbir işletme zor durumda bırakılmadı. Bu iyi yönetilen mali politikalarla alakalı, iktidarın Çin’den İtalya’ya yayılmaya başladığı Ocak aylarından itibaren pandemi geliyor diyerek önlemini almadığını görüyoruz. İşletmelerin vergi, personel, sigorta, kira gibi tüm harcamaları devam ederken kazançları yok denilerek bunların hiç birinden vazgeçilmedi. Ertelemek ya da kredi kullandırmak kime ne fayda sağlayacak. Biz zaten kısıtlı zamanda iş yapıyoruz. 25 sektöre can suyu olan düğün sektörünün bir an önce açılması ve gerekli destek ve teşviklerin sunulması gerekiyor. Ekonominin canlanması için düğün salonlarının bir an önce gerekli önlemlerle açılması sağlanmalıdır” dedi.