''Hedefimiz yenilenebilir enerji kaynakları''

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin enerji şirketi olarak faaliyete geçen İZETAŞ, belediyenin en yüksek maliyetlerinden olan elektrik enerjisinde milyonlarca liralık tasarruf sağlayacak. Başkan Tunç Soyer’in talimatıyla 2021’in Ekim ayında kurulan enerji şirketi, elektrikte yaşanan fahiş fiyat artışlarına karşı kısa sürede belediye bütçesini enerji alım maliyetlerinin ticari kar payından koruyup tasarruf sağlattı.  İZENERJİ ve İZETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Türkoğlu ile yeni kurulan İZETAŞ’ın amaç ve faaliyetlerini, ileriye dönük hedeflerini konuştuk.

İZETAŞ ne zaman, ne amaçla kuruldu? Şirket yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talimatıyla 08.10.2021 tarihinde, Ocak 2022 tarihinden itibaren yaşanan enerji piyasaları olağanüstü fiyat artışları öngörülerek, Belediyemiz kurum ve şirketlerinin enerji alım maliyetlerinin ticari kar payından arındırılıp, tasarruf sağlanması amacıyla kurulmuştur.

Firma logosunu güneş olarak seçmenizin nedeni nedir?
İklim değişikliği direnci ve karbon nötr şehirler konsepti kullanılmakta olan her çeşit enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması esasına dayanmaktadır. Güneş, yenilenebilir enerji türlerinin hepsi için ana kaynak olması nedeniyle, İZENERJİ ve İZETAŞ şirketlerimizin sembol logosu olarak belirlenmiştir.



Şirketin amacı ve faaliyet konusunu anlatır mısınız?
İZETAŞ’ın kuruluş amacı, İzmir Büyükşehir Belediyesi kurum ve şirketlerinin elektrik alım giderlerini minimum seviyeye indirmek ve tümünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktır. Bir sonraki adımımız yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim santrali kurmak olacaktır. Proje geliştirme çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Şimdiye kadar hangi kuruluşlarla elektrik tedarik sözleşmesi imzaladınız?
İZSU 3m üstü, İZSU 3m, BAYSAN, EGEŞEHİR, ESHOT, İZBB, İZBETON, İZELMAN, İZENERJİ, İZMİR İNOVASYON, İZMİR METRO, TİTAR, İZDOĞA, İZDENİZ, İZSU Tarımsal Sulama, İZSU Sanayi, İZSU Ticarethane, İZDENİZ, İZFAŞ, İZMİR JEOTERMAL A.Ş.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinin İZETAŞ’ın tedarik için devreye girmesi ile birlikte yıllık tasarrufları ne kadar olacak?
2022 Ocak ayı verileri dikkate alınarak yapılan projeksiyonda yıllık toplam tasarrufun 297 M TL olacağı ön görülmektedir.



İZETAŞ’ın İzmirlilere, İzmir’e yönelik ileriye dönük olarak ne gibi çalışmalar yapılması planlanıyor?
Belediyemizden başlamak üzere tüm kenti kapsayacak şekilde yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük etmek ve enerji giderini düşürmek hedefi ile proje geliştirme çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Yenilebilir enerji konusunda İZENERJİ ve İZETAŞ’ın gündemi nedir?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 2021 yılında ulusal ve uluslararası kamuoyuna deklare edilen SECAP Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, YŞEP Yeşil Şehir Eylem Planı ve Doğa Dostu Yaşam Stratejisi raporlarında belirtilen hedefler doğrultusunda karbon nötr şehir hedefiyle politika ve uygulamalar geliştirmek hedefimizdir.

Özgeçmişinize baktığımızda yükseköğreniminizin ‘’Gemi İnşaatı ve Makinaları Mühendisliği’’ olduğunu fark ettik. Bu bağlamda İZDENİZ’i kısaca değerlendirir misiniz?
Lisans ve Lisansüstü eğitimimi İTÜ Gemi İnşaatı Fakültesi’nde tamamladım ve uzun süre sektöre hizmet ettim. Kariyerimin ilerleyen yıllarında teknik birikimim yanı sıra yöneticilik konumunda çalışmalarımı sürdürdüm. İZDENİZ halen elindeki deniz araçları filosu ile kent trafiğinde çok işlevsel bir yer almaktadır. Yakın gelecekte filonun hem İzmir deniz trafiğine verimlilik ve denizcilik açılarından daha uygun hem de çevre etkileri nedeniyle fosil yakıt dışında tahrik sistemleriyle geliştirilmesi uygun olacaktır. Bu doğrultuda çalışmaların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ve İZDENİZ tarafından planlandığını duyuyor ve mutlu oluyorum.

Not: İlk kez Mavi Kıta'da yayınlanmıştır.