İzmir'in çernobili neden hala temizlenmiyor?

Toprağa gömülen radyoaktif maddeler sebebiyle İzmir'in Çernobil'i olarak bilinen Gaziemir'deki eski kurşun fabrikası, yıllar geçmesine rağmen temizlenmediği için risk oluşturmaya devam ediyor. Her kesimin tek isteği, arazinin bir an önce temizlenmesi.

// Figen Bican Bulam

Eski kurşun fabrikasında radyoaktif maddelerin toprağa gömülmesinin ortaya çıktığı ve ülke gündemine oturan 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5,7 milyon TL ceza kesilmiş, çevre halkının sağlığı ile ilgili çok ciddi bulgular ortaya çıkmıştı. O zamandan bu zamana hem Bakanlığın hem de Gaziemir Belediyesi’nin tüm çabalarına rağmen eski kurşun fabrikasının sahiplerinin izin vermemesi nedeniyle atıklar temizlenemiyor.

TOPRAK ALEV ALIYOR!

Son olarak geçtiğimiz Eylül sonunda bölgede inceleme yapan bilirkişi, tüm verileri bir araya getirerek yeni raporunu tamamlamış, raporda ağır kimyasal ve radyoaktif kirleticilerin bölgede hala yer aldığı belirtilirken, bu maddelerin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediği vurgulanmıştı. Mahalle sakinleri, geceleri toprağın kendiliğinden alev alındığını ve yer yer yanarak dayanılmaz bir koku ve duman oluşturduğunu söylemiş, gün içinde kendiliğinden alev alan toprak, gazetecilerin objektiflerine de yansımıştı. Şehrin ortasında kalan ve çevresinde ciddi yerleşim bulunan arazinin çevresinde yaşayan vatandaşlar, "Kanser oluyoruz, burada yaşayanların çoğu astım hastası" diyerek acil çözüm isteklerini her seferinde dile getiriyor.

ACİL OLARAK TEMİZLENMELİ!

Mahalle sakinleri, toprağın zehir kustuğunu, yaz mevsiminde camları açamadıklarını, dışarıda oturamadıklarını hatta nefes alamadıklarını, tıkandıklarını anlatarak acil olarak arazinin temizlenmesini talep ediyor.  Mahallede kanser hastası sayısının çok fazla olmasının nedeni olarak görülen radyoaktif atıkların yıllardır kaldırılmamış olmasına isyan eden mahalle sakinleri, toprağa gömülü zehirli atıkların yanarak tekrar ortaya çıktığını savunuyor. Geçtiğimiz Eylül ayı sonundaki bilir kişi raporunun kimyasal ve radyoaktif atıkların çevre sağlığını ne derece etkilediğini açıkladığına vurgu yapan mahalle sakinleri, kanserlerin, düşüklerin, astım hastalıklarının giderek arttığının raporlarda bulunduğunu, bir an önce arazinin temizlenmesini istediklerini belirtiyor.