Sanayi çöküyor, ülke kaosa gidiyor!

Hammadde ve enerji fiyatlarında astronomik artışın ardından doğalgaz ile elektrikte kesintinin sanayi üretim ve ihracatını aksattığını açıklayan İzmirli iş insanı Ayhan Kindik, 'Elektrik, hammadde ve ara eleman sıkıntısı o kadar arttı ki sanayici üretemez durumda. Sanayi çöküyor, üretim durursa da ülke kaosa gider' dedi.

//Nihal Işık

Tüm ülkede yaşanan ekonomik kriz, artan maliyetler, fiyatların ani yükselmesi nedeniyle alım gücünün düşmesi Türkiye’nin en önemli gündemi olarak güncelliğini korurken sanayi sektörü de alarm vermeye başladı. Artan maliyetler, hammadde bulunamaması gibi nedenlerle sanayicinin üretemez duruma geldiği konusunda pek çok açıklama yapılırken plastik sanayide faaliyet gösteren İzmirli iş insanı Ayhan Kindik da sektörün zor durumda olduğunu, İzmirli sanayicinin üretemez duruma geldiğini açıkladı.


İzmirli iş insanı Ayhan Kindik, “Büyük bir dar boğazın içindeyiz. Mazot fiyatları arttı ve bu haliyle hammaddeye yansıdı. Üretim için hammadde bulamaz duruma geldik! Ülke genelinde sanayicinin doğalgaz ve elektrik kesintisi uygulanması da sıkıntıyı iyice artırıyor. Üretim ve ihracat durma noktasında! İktidarın ileriyi görmeden attığı adımlar ülke ekonomisini de sanayiyi de bitirme noktasına getirdi” açıklamasını yaptı. 

SANAYİCİNİN DESTEKLENMESİ ŞART

İmalat yapan firmaların yoğun olduğu İzmir’in Karabağlar ilçesinde pek çok sanayiciyle görüştüğünü ve sıkıntılarının üretimi bitirme noktasına gelmesinin ülke ekonomisi için kara tablonun derinleşmesi anlamına geldiğini kaydeden Kindik şunları dile getirdi: “İzmir Karabağlar’da hangi imalatçıya gitsek var olan sıkıntılarının daha da arttığından dert yanıyorlar. Sanayici çok zor durumda. Üretmek için hammadde bulamıyoruz. Mazota gelen zam haliyle hammaddeye de geldi. Son elektrik zamları ile beraber sanayici ciddi anlamda sıkıntıda. Kaliteli eleman bulmakta zorlanıyoruz bunun üzerine bir de fiyatlarının yüksek olması, hammaddenin Türkiye’ye yüksek gelmesi üreticileri zor durumda bıraktı. Ben plastik malzeme kullanıyorum ve hammadde bulmakta zorlanıyorum. Ülkenin sanayisi iyi gitmiyor. Öyle gözüküyor. Biz Karabağlar sanayisinden hangi imalatçıya girsek hepsinde bir problem bir sıkıntı var. Bu sıkıntıların başında bir elektrik fiyatlarının yüksek olması, iki hammadde bulunamaması ve üç ara elemanın olmaması geliyor. Ülke ciddi anlamda bir kaosa gidiyor. Küçük, büyük bütün sanayi esnafının desteklenmesi üretimin devamı için, ekonomimizin toparlanması için şart. Türkiye’de sanayiciye yapılan yıllık zamlar yüzde 300 düzeyinde. Bu üretimin devamlılığını kesintiye uğratacak kadar yüksek bir rakam! Birçok ülke vergi indirimleri ve bütçe destekleriyle enflasyon artışını önleyici politikalar uyguluyor. Ekonomi kurmaylarının acil çözüm üretmesi, sanayiciyi desteklemesi gerekiyor.”