Tamamen yerli solunum cihazı üretildi

İzmir Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, tüm parçalarıyla tamamen yerli ve taşınabilir solunum cihazının üretildiğini online basın toplantısıyla açıkladı. Başkan Gümrükçü belediye başkanı ve Çiğli belediyesi olarak destekledikleri ve sağlık çalışanları, mühendis ve yazılımcılardan oluşan grupların iş birliğiyle bir ilke imza attıklarını müjdeledi.

--Figen BİCAN BULAM

İzmir’in Çiğli Belediyesi koronavirüs pandemi sürecinde halk sağlığı için yaptığı çalışmalarla adından söz ettirirken bu çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Başkan Utku Gümrükçü’nün online basın toplantısıyla duyurduğu yerli ve mobil solunum cihazı insanlık için büyük bir hizmet olacak nitelikte. Başkan Gümrükçü, “Taşınabilir, ucuz, ortamdaki havayı kullanarak çalışan Türkiye’nin ilk yerli solunum cihazı üretildi. Umuyorum çok fazla ihtiyaç duymayız ama olası felaket bir durumda bu cihazlara çok fazla ihtiyacımız olacak. Katkı sağlayan doktorlarımız, mühendislerimiz, yazılımcı arkadaşlarımıza, Çiğlili genç mühendislerimize teşekkür ediyorum” dedi.

İSMİ İMECE OLABİLİR

Solunum cihazı çalışmalarının iki ayrı koldan devam ettiğini ve imece usulü olarak 1923 Sosyal Sorumluluk Platformu Çalışma Grubu üyeleri ve İzmir’deki sanayicilerle ortak çalışmalarının sonunda tamamen yerli ve çok ucuz maliyetli solunum cihazının üretimine başlandığı müjdesini veren Başkan Gümrükçü, cihazın isminin henüz belirlenmediğini ancak ‘imece’ olabileceğini ifade etti.

Online basın toplantısına davet ettiği Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve solunum cihazının havayı hastaya ileten parçası olan blowerları üreten Bilge ve Efe Göktoğan kardeşler de teknik detayları açıkladı. Blowerların solunum cihazlarında havayı basınçlandıran ve hastaya ileten cihaz olduğunu anlatan Efe Göktoğan, “Salgının başından itibaren yerli  solunum cihazı üreticilerinden ventilatör ile ilgili talepler geldi. Bizim uzmanlığımız ise blower üretmek. Mobil solunum cihazlarında kullanılması gereken transport ventilatörlerin imalatı için tüm parçalar şu anda üretiliyor. Ancak ventilatör üreticilerine ne yazık ki alım garantileri gelmedi. Ama sevindirici bir haber var ihracatın önü açıldı. Solunum cihazları ve bunların üretimlerin ihracat kotası kaldırıldı. Diş hekimleri riskli bir grupta bizden talep ettikleri bazı cihazlar oldu. Hastanın ağzından havayı alıp virüsü yok eden cihazların havalandırma sistemi için blowerlarını temin ediyoruz. Tamamen yerli üretim” dedi.

YERLİ SOLUNUM CİHAZI ARTIK VAR

Sağlıkçılar, anastezi uzmanları, mühendisler ve yazılımcılar gibi teknik uzmanlarla bir whatsapp grubu oluşturduklarını ve bilgi paylaşımını başlattıklarını anlatan Başkan Gümrükçü, “Burada yeni gelişme oldu ve tamamen yerli, taşınabilir solunum cihazı üretimi gerçekleşti. Müjdeli haberi Mustafa Büyükkayın verecek” diyerek taşınabilir, uygun maliyetli ve tamamen imece çalışması ile üretilen yerli solunum cihazını tanıtmak için online basın toplantısına Mustafa Büyükkayın’ı davet etti. Büyükkayın teknik bilgileri paylaştı: “Cihazın en büyük özelliği tamamen yerli, uygun maliyetli ve çok hızlı bir şekilde üretilebiliyor olması. Normalde üretim maliyeti 7 bin dolar ile 10 bin arasında biz 700 Türk lirasına malettik. Üstelik yarım saatte üretilebiliyor. Savaş zamanı ya da pandemi gibi hızlı bir şekilde müdahale halinde yeterli oluyor. Hastayı hayatta tutmayı sağlayan bir cihaz. Çok daha az maliyetli ve çok hızlı. Taşınabilir, elektriksiz de bataryalı çalışılabiliyor. Ekleme yapılarak daha da profesyonel hale getirilebiliyor. 1923 anastezi uzmanı ve doktorlar üyeleriyle kararlaştırdık ve grubun mühendis ve yazılımcılarıyla çalıştık. Yerli solunum cihazı artık var.”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de “Belediyenin imkan ve olanaklarıyla bu gruba destek olduk. Solunum cihazının tamamını yaptık, belediye, bilim, gönüllük eksenli bir imece çalışmasıdır. Hükümetin açıkladığı mevcut yerli solunum cihazı üretiminden farkları taşınabilir olması, ekonomik olması, oksijen kaynağından değil de mevcut havayı alarak vermesi  olarak sıralanabilir. Katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürler” dedi.