Zeytinime dokunma!

Zeytinlikleri maden ve kömür santrali yatırımına açacak yönetmelik geri çekilmesi için sesler yükseldi. Türkiye'nin dört bir yanından, çevre örgütlerinden siyasetçilere, sanatçılardan çocuklara kadar herkes 'zeytinime dokunma' diye haykırıyor. Belediyeler yargıya taşırken siyasetçiler geri adım atılması için ortak çağrı yapıyor.

// NİHAL IŞIK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle zeytinlik alanlar madencilik faaliyetlerine açıldı. Buna göre, elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kalırsa, sahada madencilik faaliyeti yürütülebilecek. Türkiye’nin dört bir yanında eylemlere, tepkilere neden olan yönetmelik değişikliğinden geri dönülmesi için hem sosyal medyada hem de meydanlarda, alanlarla eylemler, çağrılar yükseldi.

Ege Bölgesi ve İzmir de zeytin ağaçlarının ve madenciliğin yoğun olduğu bölge olarak tepkilerin en çok yükseldiği yerlerden. Siyasetçiler açıklamalarında geri adım çağrısı yaparken çevre örgütleri yok olacak doğadan, bunun arkasından gelecek yeni yönetmeliklerin tahribatlarından söz ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri de sert tepkiler göstererek yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyacaklarını açıkladılar.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine olanak sağlayan yönetmelik değişikliğine karşı hukuki mücadele yürüteceklerini söyledi. Öte yandan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan da yönetmelikte yapılan değişikliği yargıya taşıyacaklarını duyurdu.



BAŞKAN SOYER: CAHİLLİK!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından harekete geçti. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri yürütülmesinin önünü açan yönetmeliğin iptali için dava yoluna gidileceğini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu kararı önce sosyal medya hesabından duyurdu.
Yönetmeliği ölüm fermanı olarak değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yönetmelik ile zeytinlik alanlar için verilen ölüm fermanını derin bir üzüntü ve hayretle karşıladım. Zeytin ağaçlarının ‘sonrasında rehabilite edilip eski haline getirilmek’ şartıyla yok edilmesine izin vermek en iyi ihtimalle cahilliktir. Bugün Ege Bölgesi başta olmak üzere Anadolu’nun birçok farklı yeri, asırlık zeytin ağaçlarıyla doludur. Size soruyorum: Yüz yaşında bir zeytin ağacını kestikten sonra, onu nasıl eski haline getireceksiniz? Bu yönetmeliğin Türkiye doğasını ve zeytin ekonomimizi de yok edeceğinin farkında değil misiniz? Bir kez daha yineliyorum, barışın ve bilgeliğin sembolü olan zeytin ağaçlarını yok edemeyeceksiniz. Yaşamı yok edemeyeceksiniz” dedi.


KARABURUN BELEDİYESİ DE YARGI YOLUNDA
Öte yandan Karaburun Belediyesi de zeytinlik alanlarını madencilik faaliyetlerine açan yönetmelik değişikliğiyle ilgili dava açacaklarını duyurdu. Gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Karaburun’umuz için zeytin; vazgeçilmezimiz, işimiz, aşımız, ekmeğimizdir. Ölmez ağacımızdır… Kutsal kitabımız Kuran’da adı altı kez geçer. Peygamberimiz Hz. Muhammed, “Kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki zeytin fidanını toprağa dikin” diye emreder. İlçemiz sınırları içinde yüzlerce yıldır bizlerle soluk alıp veren ağaçlarımızı her sene keyifle hasat eder, bereketini paylaşırız. Ama gelin görün ki, dinimiz İslam için de böylesine kıymetli zeytin ağaçlarının canına okuyacak bir Yönetmelik, “muhafazakar” olduğunu iddia eden bir siyasal iktidar döneminde yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayınlanan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların madencilik faaliyetinin yapılabilmesi için kesilmesi yasal hâle getiriliyor. Okuyunca gözlerimize inanamadık! Akla, vicdana ve dinimize tümden aykırı bu kararın geri alınması için yasal yollara başvuracağımızı belirtiyorum.

'Marmara Bölgesi'nden Hatay'a kadar felakete yol açacak'
Çiftçi-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Cengiz Yazar, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin Marmara Bölgesi'nden Hatay'a kadar birçok bölgeyi olumsuz etkileyerek büyük bir felakete yol açacağına dikkat çekti. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Özkan Akgün ise yeni düzenlemeden zeytin alanlarının yoğunlaştığı Gediz, Bakırçay, Küçük ve Büyük Menderes havzalarındaki tarımsal ve zeytinlik alanlarının da etkileneceğini belirterek, "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bu süreçte bir karşı dava açıyor" diye konuştu.



TMMOB Şehir Plancıları Odası, zeytinlik arazilerin maden sahasına devredilmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğine karşı dava açacaklarını duyurdu. Oda, “Zeytinlik alanlara yasadışı biçimlerde el koymakta olan madencilik sektörünün bu faaliyetlerini yasallaştırma amacını taşımaktadır” açıklamasını yaptı.


MERCAN: TARIM İÇİN BİR FACİA!
Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Şehrazat Mercan, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmeliğin "tarım için bir facia" olacağını söyledi. Zeytin kanununda yapılmak istenen değişikliklerin daha önce çevrecilerin direnişiyle 7 kez önlendiğini vurgulayan Mercan, bakanlığın bu yeni yönetmelik değişikliğinin ise Türkiye'nin taraf olduğu uluslarası sözleşmelere aykırılık taşıdığını ileri sürdü. Mercan, "Tarım için facia. Hukuk faciası bu... Yönetmelikler sonuç olarak kapsamlı, detaylı olması lazım. Bunların hiç birinin tanımı yapılmadığı için talan edilir ortalık. Bu yönetmelik kapsamında izini alan darmaduman eder ortalığı... Bir sınırlama yok. Koruyucu hiçbir şey yok. Tamamen talana yönelik yönetmelik değişikliği" dedi.

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ: ÇED DAVALARI UZAYACAK
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, zeytinlikleri maden faaliyetlerine açacak yönetmelik değişikliğinin yeni ÇED başvurularına dayanak oluşturacağını söyledi. Yeni kararla birlikte çevreciler ve köylülerin açtığı davaların da uzayacağını vurgulayan Çakıcı, "Bu, zeytincilik yasasını delme çabası gibi görünüyor ve bir başlangıç noktası. 'Devamı gelecek' diye korkuyoruz. O yüzden önlem almalıyız. Ziraat Mühendisleri Odası olarak örgütlülüğümüz içerisinde yasal anlamda gerekli çalışmayı yapacağız" dedi.



BEKO: ZEYTİNSİZ BİR EGE; EGE SAYILMAZ!
Cumhuriyet kazanımlarını yandaşlarına peşkeş çeken Saray yönetiminin, bu sefer de gözünü zeytinliklere diktiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ''Zeytin mi daha önemli, tesis mi?'' diyen AKP'li Binali Yıldırım'ın sözlerini hatırlatarak, “Bu cümle doğa düşmanlığının itirafıdır” dedi.
Beko, "Ege her tarafı zeytin ağaçlarıyla bütünleşmiş bir bölgedir. Zeytin olmayan, zeytin ağacı olmayan bir Ege; Ege sayılmaz. Doğanın kadim ağacı zeytin, AKP’nin inisiyatifine bırakılamayacak kadar değerlidir. Daha önce defalarca Meclis tarafından reddedilmesine rağmen şimdi arka kapıdan dolaşılarak çıkarılan bu doğa düşmanı yönetmelik derhal geri çekilmelidir" dedi.

Devam eden Rusya -Ukrayna çatışmasına da göndermede bulunan Beko, ünlü Fransız müzisyen Jean Claude Gianadda'nın, "Gel güvercin gel!/ Gaganda zeytin dalıyla,/ Barışın gerekli olduğu yere,/ Dünyamıza ve yüreklere gel!" dizelerini paylaştı. CHP'li Beko, yönetmeliğin geri çekilmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını da sözlerine ekledi.



BAYIR: YEDİ KEZ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞTILAR!
Verilen bu kararın zeytinciliğe ve zeytinyağına darbe vuracağının altını çizen CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, ‘’Ayçiçeği fiyatlarının el yaktığı bir dönemde böylesine bir kararın alınması manidar. İktidarın, 2002’den bu yana zeytinlik alanlarla bir sorunu var. Bunu benim hatırladığım kadarıyla 7 defa değiştirmeye çalıştılar. Hatta en son üyesi olduğum komisyona, zeytincilik yasasında getirdiler. O zaman, gerek kamuoyu baskısı, gerekse gerçekleştirdiğimiz muhalefetle teklifi, geri çektirmiştik. Anlaşılan o ki, olması gereken süreçten geçiremedikleri kanunu, ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla yönetmelikle yapıyorlar. Yazık gerçekten’’ diyerek tepki gösterdi.



ÖZKAN: "AÇ GÖZLÜ SARAY REJİMİ!
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Maden Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliği eleştirdi. Özkan, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği, sosyal medya hesabında şu notla paylaştı: “Aç gözlü saray rejimi! Zeytin kalacak sen çürüdüğün için düşeceksin. Az kaldı. Gün gelecek devran dönecek zeytinin hesabı sorulacak zalimden. Zeytin ağaçlarına kıymak isteyenler de unutmasın. Zalime uyan zulme ortak olur.”


ÖZTUNÇ: BUNUN HESABINI VERECEKLER
CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “AKP hükümeti ağaca düşman, doğaya düşman. Bir defa bu yönetmelik kanuna aykırı. Bu yönetmelik mahkemeden dönecek. Kanuna aykırı bu yönetmeliği uygulayacak bürokratlar ise emin olun suç işlemiş olacaklardır. Bunun hesabını vereceklerdir.



AKIN: YİNE DİRENECEĞİZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, zeytinliklerin maden faaliyetlerine açılması düzenlemesine tepki gösterdi. Akın, “Sıvı altın olarak bilinen ve asırlarca ekonomik değer üreten ağaçlar daha önce de AK Parti iktidarının hedefiydi. Şimdi her zeminde yine direneceğiz ve buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.


BAKAN: ZEYTİNLER BİZİM!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Ferman AKP’nin, zeytinler bizim! Biz zeytinimizi, bu kadim mirasımızı hiçkimsenin eline bırakmayacağız! Elimizden geleni ardımıza koymayacağız” dedi.