Aya, o barajın dibindeki delikten çıkarsın!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in su sorununun talimatıyla bittiğini açıkladı. Yalanlama açıklamaları peş peşe geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yıl yıl 'delik baraj'dan gelmeyen suyun miktarını açıkladı; Gördes Barajının, ödenen milyonlar nedeniyle İzmir'e lütuf değil yük olduğu vurgulandı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise eleştirisinde su tutmayan baraj vurgusu yaparak 'Aya, Gördes Barajının dibindeki dilekten çıkarsın' ifadesini kullandı.

// Figen Bican Bulam

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'e suyun kendi iktidarları döneminde getirildiğini savundu. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden hem de CHP İzmir Milletvekili Kani Beko’dan ‘yalanlama’ açıklamaları geldi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Cumhuriyet döneminin eserlerini bile ‘biz yaptık’ diyen, halk işsizlikten, yoksulluktan kırılırken ‘Aya çıkacağız’ diyerek halkı oyalayan Erdoğan’dan dibi delik barajdan İzmir’in suyunu biz verdik sözünü duymak şaşırtmadı! O delikten aya çıkarsın! İZSU o dibi delik baraja milyonları ödedi. 10 yıldır İzmirliye kullanmadığı suyun bedelini ödettiğiniz ve hala doluluk oranı % 4,5 seviyesindeki Gördes Barajının suyu mu İzmir’in su ihtiyacını karşılıyor. Gördes Barajı, İzmir’e lütuf değil koca bir yüktür. İzmirlinin cebinden boşa ödediği milyonlardır sizin getirdik dediğiniz” diyerek eleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada da Gördes Barajı’nın hiçbir zaman taahhüt ettiği metreküpte suyu veremediği çünkü barajın dibinin delik olduğu ve barajın su tutmadığına dikkat çekildi. İZSU’nun ödediği milyonların İzmirlinin kullanmadığı suyun ödediği bedel olduğu vurgulanan açıklamada Erdoğan’ın “Aslında büyükşehirler suyu kendileri getirmek zorundadır” sözlerinin kanunen karşılığının olmadığına da dikkat çekilerek, ‘1053 numaralı Belediye Teşkilatı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun’un ikinci maddesinin “Su kaynağını teşkil eden barajlar ana isale hatları ve tasfiye tesisleri DSİ Genel Müdürlüğü, depo ve tevzi şebekeleri belediyelerce yapılır’ ifadesi bu konudaki görev dağılımı açıkça tarif etmektedir” denildi.