Bir dilim baklavaya bir bardak su

Diyetisyen Canan Aksoy, bayramda tatlı ile mücadele yöntemlerini anlattı. Aksoy, ne kadar tatlı yenirse o kadar su içilmesini önerdi

Ege Ajans-Waternet sağlıklı beslenme uzmanı diyetisyen Canan Aksoy, Ramazan bayramında su tüketimi ile ilgili açılamalarda bulundu.

Diyetisyen Aksoy, “Son yılların en uzun aç kalınan oruç dönemimin ardından bayramda yenilen tatlılar vücudu yoruyor. Bayram boyunca, oruç süresince yeterince tüketilmeyen suyu tüketmek sağlığımız için büyük önem taşıyor” dedi. Aksoy, günlük su ihtiyacının genelde alınan kaloriye göre belirlendiğine dikkat çekerek, su tüketiminin bol bol tatlı tüketilen Ramazan bayramında daha da artırılması gerektiğini vurguladı.

En sağlıklısı arıtılmış su

Diyetisyen Aksoy, su içmenin yanı sıra suyun saklama koşullarının da iyi olması gerektiğini söyledi. En sağlıklı ve en taze suyu elde etme yolarından birinin de arıtılmış su olduğunu belirterek içme suyunun cam şişede saklanması gerektiğini ifade eden Aksoy, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenler konusunda ise tavsiyelerde bulundu.

Bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenler:

Bayram sabahına peynir, zeytin, domates, salatalık, tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluşan bir kahvaltı sofrası ile başlayın. Bayram ziyareti sırasında ikram edilen her şeker ve çikolatanın ardından bir bardak su tüketin.

Bayram ziyaretlerde mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanmaya dikkat edin  ve gideceğiniz yere yürüyerek ulaşmaya özen gösterin.

Öğün atlamamaya özen gösterin. Öğün atladığınız zaman tatlıya hayır demek zorlaşacaktır.

Tatlılar yüzünden artan kalori alınımını dengelemek için ana öğünlerde ağır yemeklerden kaçının.

Aksoy, ayrıca bir kaloriye bir mililitre su düştüğünü ve aldığımız her kalori için bir mililitre suyu mutlaka tüketmemiz gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Canan Aksoy’un tatlıların ardından içilmesini önerdiği su miktarları ise şöyle:

Tatlı

Kalorisi

İçilmesi gereken su miktarı

2 dilim baklava

500 kcal

½ Litre su

1 porsiyon ekmek kadayıfı

450 kcal

450 ml su (1,5 su bardağı)

1 adet orta büyüklükte tulumba tatlısı

130 kcal

130 ml su (1 çay bardağı)

1 porsiyon revani

350 kcal

350 ml su (yaklaşık 1,5 su bardağı)

1 tane şekerpare

250 kcal

250 ml su (1 su bardağı)

2 Kemalpaşa tatlısı

220 kcal

220 ml su (1 su bardağı)