Yeni cihazlarla son teknoloji ışın tedavisi başladı

Sağlık Bakanlığı'nın hastaların radyoterapi (ışın) tedavilerini en modern cihazlarla gerçekleştirmek amacıyla ülkemiz genelinde aldığı 9 adet radyoterapi cihazından biri İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet vermeye başladı.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Radyoterapi Ünitesi, alınan Radyoterapi cihazına göre yenilenerek sadece akciğer kaynaklı kanser tedavilerine değil, tüm vücutdaki tümör tiplerine hitap edecek şekilde tedavi vermeye başladı. Yeni Radyoloji Cihazı ile tedavi gören ilk hastalardan olan ve 6 gündür ışın tedavisi gören Nesrin Olcay Türkan, “Yaklaşık 8-9 aydır burada kemoterapi tedavisi görüyordum. Tedavimi gerçekleştiren Dr. Berna Kömürcüoğlu ve Dr. Hasan Yılmaz hastaneye yeni cihazın geleceğini ve tedaviye bu cihaz ile başlayabileceğimi söylediler. Kemoterapi sürecimin başarıyla geçmesi sonucu 6 gün önce yeni cihazla koruma amaçlı olarak radyoterapi görmeye başladım. Kendimi daha iyi hissediyorum. Burada bütün çalışanlar çok ilgililer, herkese çok teşekkür ediyorum. Radyoterapi görecek olan bütün hastalara milyarder dahi olsalar muhakkak bu hastaneyi tavsiye ederim. Yenilenen bu klinikten çok memnunum” dedi.

Yüksek oranda tümör kontrolü 

Radyoterapinin klasik tekniklere göre daha yüksek oranda tümör kontrolü sağladığına ve daha az yan etkiye sahip olduğuna değinen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Ümit Gürlek “Alınan yeni cihazla özellikle prostat kanseri, baş-boyun kanserleri, meme kanseri, tiroid ve akciğer kanserinin yanında jinekolojik, karaciğer, beyin tümörleri, lenfoma ve sarkomların da tedavisini yapabilmekteyiz. Ayrıca pediatrik tümörlerin tedavisinde de bu yöntem çok faydalı. Kanser tanısı ya da kanser şüphesi konulup kliniğimize başvuran hastamızın öncelikle muayenesini ve onkolojik değerlendirmesini yapıyoruz. Tedavi protokolü belirledikten sonra ise radyoterapilerini planlıyoruz. Kliniğimizde tüm radyasyon tedavileri uzman doktorlar (Radyasyon Onkologları) tarafından programlanıyor. Tedaviyi uygulama aşamasında Medikal Fizik Uzmanı ve Radyoterapi Teknikerleri de Radyasyon Onkologlarımızla beraber ekip olarak çalışmaktayız” dedi.

Tüm kanser tipleri tedavi edilecek

Yeni alınan cihaz ile sadece akciğer değil tüm kanser tiplerini tedavi edebileceklerini ifade eden Hastane Başhekimi Uzm. Dr. Enver Yalnız “Sağlık Bakanlığı’nın hastanemize kazandırdığı tümör tedavilerinde çığır açan bu radyoterapi cihazının ışın tedavisi alan hastalarımıza yüksek standartlarda iyileşme olanağı sağlayacağına inanıyorum. Bu cihaz ile verecek olduğumuz hizmetin tüm hastalarımıza şifa getirmesini diliyorum” diye konuştu. 

İkincil kanser oluşum riskini en düşük yüzdeye indiriyor...

Radyoretapi Kliniğinde hizmete giren Lineer akseleratör tedavi aygıtı “Elekta Synergy Platform Agility 160 MLC”, Türkiye'de ilk defa bir kamu hastanesinde tedavi hizmeti veriyor. Sağlam organların alacağı doz miktarlarını azaltan cihaz hasarsız organları korurken ikincil kanser oluşum risklerini en düşük yüzdeye indiriyor. Cihaz rakiplerine göre daha kısa tedavi süresine sahip olmakla beraber, dünyaca kabul görmüş hassas hesaplamaları yapabilen Monte Carlo Algoritması sayesinde hastaya verilecek ışın miktarını en doğru şekilde hesaplayarak tedaviyi planlayabiliyor.