Askıda tarım arazisi

Vatandaşın boş duran arazilerini emaneten belediyeye vererek belediyenin ihtiyaç sahipleri için buralarda üretim yapmasını öngören 'Askıda tarım arazisi' İzmir Büyükşehir başta olmak üzere ilçe belediyelerinin tarımsal atılımına güç verecektir.

//Figen BİCAN BULAM

E4 Haber Gazetesi olarak iktidar ortağının çok eleştirilen ve insanları bir ekmeğe muhtaç hale getirdiklerinin itirafı olan askıda ekmek çağrısının aksine ‘askıda tarım arazisi’ çağrısı yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediyelerinin sahip çıkması halinde Askıda tarım arazisi projesi hem üreticiyi hem de son tüketiciyi koruyan bir dayanışma olarak ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ekmek götürecek tarımsal bir atılım olacaktır.

Pandemi döneminde tarımsal üretimin, yerel ürünün önemi bir kez daha arttı. Tüm ülkeler kendi ürettiği ürünün ihracatını kısıtlar hatta yasaklarken Türkiye’nin tarım politikaları hala büyük bir oranla dışa bağımlı halde. İzmir, İstanbul, Ankara büyükşehir  belediyeleri başta olmak üzere Cumhuriyet Halk Partili belediyeler ise yerelin kalkınmasına, köyden kente göçün önlenmesine, çiftçinin, üreticinin desteklenmesine yönelik birbirinden değerli projeleri hayata geçiriyor. Bünyesinde Tarım Daire Başkanlığı kurarak Türkiye'de bir ilke imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “yerelde kalkınma” hedefinin temel taşı olarak gördüğü tarımsal üretimin desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

ATALIK BUYDAĞ KARAKILÇIK ARTIK TARLALARDA

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘başka bir tarım mümkün’ diyerek başlattığı tarımsal kalkınma atağı üretici ve çiftçiye farklı desteklerle sürüyor. Büyükşehir,  fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, çay, süt, bal, tereyağı, zeytin, yoğurt ve peynir gibi kent ihtiyaçlarını kooperatiflerden, köylü ve çiftçiye ücretsiz dağıttığı küçükbaş hayvan, manda, arı ve kovan alımlarını ise üretici birliklerinden sağlayarak yerel üreticiye çok önemli katkılarda bulunuyor. Buğday üreticilerine destek sağlayan atalık tohum karakılçık buğdayını yaygınlaştırma projesi kapsamında bu yıl Menemen’de 300, Tire’de 100 ve Ödemiş’te 100 dönümlük arazilerde karakılçık buğdayı ekildi. Hasatın ardından karakılçık buğdayı üreticilerden alınarak bir kısmı tohum olacak, kalanından un, daha sonra da ekmek elde edilerek halka ulaştırılacak.

DEPREMİN ARDINDAN İZMİR HALKI BİRLİK OLDU

30 Ekim’de yaşanan 6.9’luk büyük depremin ardından depremzedelere erzak, giysi, eşyanın yanı sıra kira yardımları için toplanan milyonlarca liranın da gösterdiği İzmirlinin dayanışma ruhu, bu zamana kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in her çağrısında hayat buldu.  Pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere kurulan Bizizmir platformu adeta her dönemin ‘ihtiyaç listesi’nin dayanışma ruhuyla çözüme kavuştuğu bir platform haline geldi. Mesela, Askıda iyilik herkese iyiliği bulaştırdı. Askıda kitap herkesi kitap ile buluşturdu. Askıda tablet öğrencileri derse kavuşturdu.

VATANDAŞIN BOŞ ARAZİLERİNDE ÜRETİM

E4 Haber Gazetesi olarak iktidar ortağının çok eleştirilen ve insanları bir ekmeğe muhtaç hale getirdiklerinin itirafı olan askıda ekmek çağrısının aksine ‘askıda tarım arazisi’ çağrısı yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilçe belediyelerinin sahip çıkması halinde Askıda tarım arazisi projesi hem üreticiyi hem de son tüketiciyi koruyan bir dayanışma olarak ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ekmek götürecek tarımsal bir atılım olacaktır. Atıl arazisi olan yurttaşların ekilip biçilmesi için emaneten arazilerini belediyelere vermesiyle boş arazilerde üretim başlayacak, böylelikle hem buralar ekonomiye kazandırılacak hem de o çevrelerdeki üretim yapmayan çiftçiye moral ve motivasyon olacak, onları üretime teşvik edecektir. Usta gazeteci Uğur Dündar’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 15 yıldır atıl duran 200 dekarlık kendi arazisini işleyip buydağ ekmesi üzerine ‘Vatandaşlar da boş duran arsalarını emaneten belediyeye verse, oralarda yoksul yurttaşlarımız için meyve ve sebze yetiştirilse çok iyi olmaz mı… Şahsen bin hazırım…’ tweeti üzerine biz de bu çağrıyı İzmir özelinde yapıyor ve sahip çıkılırsa ‘başka bir tarım mümkün’ün taşlarının yerine oturacağını düşünüyoruz.