Eylem zamanı!

Gaziemir'in Emrez Mahallesi'ndeki normal değerin 219 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıklar tam 14 yıldır temizlenmiyor. Alanın temizlenip nükleer temalı bir park yapılması çağrısı yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, soruna dikkat çekmek için her hafta Cuma günü 'duran adam' eylemi gerçekleştirecek.

// Figen Bican Bulam

Toprağa gömülen radyoaktif maddeler sebebiyle İzmir'in Çernobili olarak bilinen Gaziemir'deki Emrez Mahallesi’ndeki eski kurşun fabrikası risk oluşturmaya devam ediyor. Radyoaktif maddelerin toprağa gömülmesinin ortaya çıktığı ve ülke gündemine oturan 2013 yılında fabrika sahiplerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5,7 milyon TL ceza kesilmiş, çevre halkının sağlığı ile ilgili çok ciddi bulgular ortaya çıkmıştı. O zamandan bu zamana hem Bakanlığın hem de Gaziemir Belediyesi’nin tüm çabalarına rağmen eski kurşun fabrikasının sahiplerinin izin vermemesi nedeniyle atıklar temizlenemiyor.

HER HAFTA 'DURAN ADAM' OLACAK

Normal değerin 219 katı oranında radyasyon yayan radyoaktif atıklar 14 yıldır temizlenmiyor. Öncelikle alanın kamulaştırılıp, atıkların temizlenmesinin ardından nükleer temalı bir park yapılması için bakanlığa çağrı yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sorunun çözümü için eylem başlatma kararı aldı. Bu konuya dikkat çekmek ve alanın temizlenmesini sağlamak adına Belediye Başkanı Halil Arda, 30 Nisan Cuma günü büyük bir kampanya başlatarak her hafta cuma günü saat 11.00’de atıkların bulunduğu yerde 10 dakikalık “duran adam” eylemi gerçekleştirecek.